Nutrimediasta

Viestintä Nutrimedia 10 vuotta

Kevät 2020 jää mieleeni monestakin syystä. Ensinnäkin siksi, että silloin arki äkkiä lakkasi kulkemasta tuttuja polkujaan, kun koronavirus pakotti ihmiset poikkeusoloihin maailmanlaajuisesti.

Toisekseen siksi, että juuri nyt, tähän poikkeukselliseen aikaan, kevät saapui kuin tilauksesta tavallistakin aikaisemmin. Pihamme pensaat olivat hiirenkorvalla jo maaliskuun lopussa. Niin ei ole muistini mukaan tapahtunut koskaan ennen.

Mutta on tässä keväässä vielä jotakin muutakin poikkeuksellista. Se sinetöi saavutetuksi ensimmäiset kymmenen vuotta yrittäjätaivaltani. Viestintä Nutrimedia on nyt ollut olemassa pyöreät 10 vuotta.

Olen oppinut ja oivaltanut kymmenessä vuodessa monenmoista.
Esimerkiksi nämä kolme tärkeää asiaa:

1. Hyvät verkostot ovat yrittäjälle kullanarvoisia

Verkostoissa on voimaa. Sen huomasin jo yrittäjyyteni ensimetreillä. Ilman toimivia verkostoja alkutaipaleeni yrittäjänä olisi ollut monin verroin vaikeampi, sillä juuri verkostoista löytyivät Nutrimedian ensimmäiset asiakkaat.

Eikä verkostojen voima ole kymmenessä vuodessa mitenkään muuttunut – päinvastoin. Yhä edelleen verkostoista löytyy potentiaalisia asiakkaita, mielenkiintoisia haastateltavia, hyviä juttuideoita, osaavia yhteistyökumppaneita ja verrattomia kollegoita.

Yksinyrittäjän työ on toisinaan hyvin yksinäistä puurtamista. Miten ihanaa silloin onkaan, että tuntee toisen yksinään yrittävän, jonka voi kutsua jakamaan yhteistä lounas- tai kahvihetkeä. Verkostoissa on todellakin voimaa!

2. Kun mikään ei ole varmaa, kaikki on mahdollista

Kun mikään ei ole varmaa, kaikki on mahdollista. Tämä on yksi yrittäjyyteen liittyvä voimalauseeni, joka löytyy myös työhuoneeni seinälle kiinnitetystä julisteesta.

Miksi ihmeessä?

Koska yrittäjän työ vaatii valtavasti kykyä sietää epävarmuutta.

Oma työkalenterini täyttyy – tai on täyttymättä – yleensä noin kuukausi kerrallaan. Kuukaudet tai kokonaiset vuodetkaan eivät ole koskaan ihan samanlaisia. Hyvän kuukauden tai vuoden jälkeen voi tulla yksi vähän heikompi, mutta sen jälkeen taas toinen moninkertaisesti parempi.

Kun työrintamalla osuu kohdalle hiljaisempi kausi, on jaksettava uskoa, että oma osaaminen kantaa senkin yli. Sillä yleensä se kantaa. Tässä luottamuksen rakentamisessa on ollut kymmenen vuoden matkalla kenties kaikkein eniten opettelemista.

Kun mikään ei ole varmaa, kaikki on mahdollista. Myös se, että pärjää hommassaan hyvin ja hyvääkin paremmin.

3. Jokainen työ on käyntikortti uuteen

En koskaan arvota tekemiäni töitä niistä maksettavan palkkion mukaan. Erilaisilla työprojekteilla on erilaisia hintalappuja. Toki työstä kuin työstä on saatava asianmukainen korvaus, mutta pelkkä hintalapun suuruus ei ole osoitin työn arvosta.

Olen monta kertaa saanut huomata, että pienikin projekti voi tarjota mahdollisuuden oppia jotakin ihan uutta. Samoin sen, että pieni projekti voi olla portti johonkin suurempaan. Siksi pieni ja suuri työprojekti ovat vaakakupissa ihan yhtä arvokkaita.

Yksi yrittäjyyden parhaita puolia on tieto siitä, että asiakas tahtoo tehdä yhteistyötä juuri sinun kanssasi. Se palkitsee kerta kerran jälkeen. Siitä kumpuaa myös vastuu, jota haluan työssäni kantaa: jokaisen asiakkaan jokaisessa projektissa on annettava parastaan. Se on epävarmalla yrittäjän polulla paras tae jatkuvuudesta, siitä, että töitä riittää vielä ensi viikolla, ensi kuussa ja ehkä ensi vuonnakin.

Se kaikkein tärkein oppi ja oivallus 10 vuoden yrittäjäetapilla kiteytyy siksi tähän:

Jokainen, ihan jokainen työ on käyntikortti uuteen.

P.S. Jos haluat tietää, miten minusta ylipäätään tuli yrittäjä, käväise lukemassa juttuni maaliskuulta 2019. Silloin oltiin vielä matkaamassa kohti täyttä kymppiä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *