Jouluinen luumurahkakakku

Ja tapahtui niinä päivinä, että Nutrimedian toimistolla alkoi jo rauhoittuminen jouluun. Vuosi 2019 jää historiankirjoihin siitä merkityksellisenä, että se oli kymmenes vuosi, jolloin työskentelin Nutrimedian yrittäjänä.

Olen aina ollut vahvasti jouluihminen ja tänäkin vuonna olen fiilistellyt joulua jo marraskuun alkupuolelta saakka. Oikeastaan parasta koko joulussa on kaikki se odottaminen ja tunnelmointi, joka alkaa reilusti ennen H-hetkeä.

Meidän perheen joulu maistuu ainakin glögiltä ja pipareilta ja luultavasti myös jouluiselta luumurahkakakulta. Tämän perheemme klassikkokakun muistan jo lapsuuteni jouluista.

Tutut maut luovat joulun tunnelmaa, mutta synnyttävät samalla taas uusiakin makumuistoja.

Muutama vuosi sitten sain ilokseni leipoa jouluisen luumurahkakakun osaksi Ruokatoimittajien Kakkujen kuningattaret –kirjaa.

Tänä jouluna haluan jakaa palan kakkua kanssasi.

Jouluinen luumurahkakakku

Pohja
4 munaa
1 ½ dl sokeria
1 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Kostutus
2 dl vahvaa kahvijuomaa
2 tl sokeria
TAI
2 dl luumumehua

Täyte
2 dl vispikermaa
1 prk (200 g) vaniljarahkaa
1 tl vaniljasokeria
1 prk (300 g) luumumarmeladia
5-10 ohutta piparkakkua

Koristelu
5-10 ohutta piparkakkua
Vihreät kuulat –marmeladimakeisia

Tee näin
Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Yhdistä vehnäjauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe.
Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahtoon ja sekoita varovasti tasaiseksi.

Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan ja tasoita pinta.
Paista 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 30 minuuttia.

Kumoa hieman jäähtynyt kakku leivinpaperin päälle ritilälle. Anna jäähtyä.

Mausta kahvijuoma sokerilla. Jäähdytä.

Vaahdota kerma. Sekoita joukkoon vaniljarahka, -sokeri ja puolet luumumarmeladista. Ota rahkaseoksesta kolmasosa erilleen ja sekoita sen joukkoon loput luumumarmeladista.

Leikkaa kakkupohja kahteen osaan ja kostuta pohjakerros kahvilla.
Voit vaihtoehtoisesti käyttää kostuttamiseen luumumehua.
Levitä päälle tummempi täyte. Murskaa piparkakut veitsellä karkeaksi rouheeksi ja ripottele ne rahkatäytteen päälle.

Nosta päälle kansilevy ja kostuta se kahvilla tai luumumehulla.
Levitä vaaleampi täyte kakun päälle ja reunoille.

Murskaa koristeluun tarkoitetut piparkakut ja ripottele murut kakun päälle ja reunoille. Viimeistele koristelu Vihreät kuulat –marmeladimakeisilla.

Tarjoa kakku jälkiruokana tai kahvipöydässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *